• Projekt Krokus
          • Projekt Krokus

          • V uplynulých dňoch sa naši žiaci z deviatych tried zapojili do projektu Slovenského národného múzea pod názvom Krokus. 

            Cieľom projektu Krokus (Šafran) je pripomienka približne 1,5 milióna detí, ktoré zahynuli počas holokaustu. Na počesť ich pamiatky sadili žiaci cibuľky žltých krokusov do kvetináča do tvaru Dávidovej hviezdy. Krokusy  kvitnú približne v dobe Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu, čo je 27. januára.

             Žltá farba kvetov symbolizuje Dávidovu hviezdu, ktorú boli deti nútené v priebehu nacistických perzekúcií nosiť. 

            Žiaci si počas projektovej hodiny pozreli krátky film podľa skutočných udalostí o Anne Frankovej, diskutovali o aktuálnej téme radikalizmu a nakoniec vypracovali pracovný list zameraný na upevnenie vedomosti o rozšírení nacizmu.

            Keďže holokaustom bola zasiahnutá väčšina krajín EÚ, tento projekt upozorňuje žiakov na nebezpečenstvo predsudkov, nenávisti, diskriminácie a prenasledovania na základe náboženského presvedčenia, s ktorým sa môžeme stretnúť i dnes. Verím, že podobné aktivity ich budú vedieť, v prípade potreby, nasmerovať v živote správnym smerom.

        • Beseda s Andrejom Popovičom
          • Beseda s Andrejom Popovičom

          • V stredu 27. 10. 2021 sa na našej škole uskutočnila beseda, ktorá bola určená pre žiakov prvého stupňa. Prednášajúcim bol ekovýchovný lektor, organizátor ekovýletov a priateľ prírody, Andrej Popovič. Pre prvákov a druhákov si pripravil prednášku s názvom V kráľovstve bobra. Porozprával základné informácie o našom najväčšom európskom hlodavcovi, ale aj zaujímavosti, ako napr. na čom si bobor rád pochutná, ako vyzerajú bobrie ohryzy , hrádze, stopy, koľko rokov sa dožíva alebo aký je rozdiel medzi bobrom a ondatrou.

            Tretiaci a štvrtáci si vypočuli prednášku s názvom Divy Slovenska. Žiaci sa napr. dozvedeli o najrozsiahlejšom sopečnom pohorí a najväčšej sopke, videli kamenné moria, kráter vo Vyšných Ružbachoch. Rozprávalo sa aj o drahokamoch na Slovensku, o najmenších veľhorách na svete, najvyššie obývateľnom mieste na Slovensku, o tiesňavách a jaskyniach, vodopádoch a chránených územiach a o mnohom inom.